Logo amersfoortnu.nl


Nieuwe expositie in Minimuseum Kringloopcentrum

Amersfoort - Op 14 juli opent een nieuwe expositie in het Minimuseum: “Romantische illustraties van Linne”

Als klein kind begreep illustrator Linne te Braak (25) al niet waarom haar vriendinnetjes mensen tekenden met harken als handen. ,,Zo zien handen er toch niet uit?”, zegt ze verbaasd. Aangestoken door haar vader, die ook tekent en schildert, ging de kleine Linne ook tekenen. Met échte verhoudingen, gewoon zoals het volgens haar hoorde. Linne tekent met promarkers en kleurpotloden en haar recente illustraties hebben een romantisch karakter, alsof de personages leven in de jaren ‘50. ,,Ik ben enorm geïnspireerd door die periode. Eerst raakte ik gefascineerd door de film Pride and Prejudice, en vooral door actrice Jennifer Ehle. Toen ben ik op onderzoek uitgegaan en bleken de jaren ’50 stilistisch het beste bij me te passen”. Zelf hult Linne zich ook graag in door die periode geïnspireerde kleding.

De geboren en getogen Amersfoortse begint haar enorm verfijnde en gedetailleerde illustraties (,,ik ben dol op details!”) met potlood en tekent volledig uit haar hoofd. ,,Ik laat me wel inspireren door mede-illustrators, maar mijn illustraties komen uit mijn eigen fantasie. Het realisme heb ik in de vingers en ik ken de verhoudingen van een gezicht uit m’n hoofd”.

De vrouwen die Linne afbeeldt hebben bijna allemaal een kegelvormig gezicht, en daar zit een bijzondere reden achter. ,,Ik heb zelf een kegelvormig gezicht en dat heb ik als kind nooit mooi gevonden, ik vond het echt vreselijk”, vertelt ze. ,,Toen ik op mijn vijftiende Jennifer Ehle zag veranderde dat. Zij heeft ook een kegelvormig gezicht en ik vond haar prachtig. Sindsdien accepteer ik mijn gezicht en stop ik in elke illustratie een stukje van mezelf door de vrouwen dezelfde vorm als mijn gezicht te geven”. Heeft ze een favoriete illustratie? ,,Ja, de vrouw bij het bed. Daar heb ik lang aan gewerkt en ik vind al die kleine details, bloemen en kleuren heel mooi”.

Deze zomerexpositie loopt door tot en met zaterdag 30 september en wordt op vrijdag 14 juli om 15.00 uur feestelijk geopend door Mieke Bleij, directeur kringloopcentrum.

Het Minimuseum, misschien wel het kleinste museum van Nederland, is een initiatief van het Kringloopcentrum Amersfoort en is ook in het Kringloopcentrum gevestigd; Zwaaikom 21 te Amersfoort. Openingstijden: ma. van 13.00 uur tot 18.00 uur, di. t/m vr. van 10.00 uur tot 18.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Toegang vrij.

Reageer als eerste
Meer berichten