Logo amersfoortnu.nl


Foto: Kamp Amersfoort
Foto: Kamp Amersfoort

Laatste schilderij van John Dons

Amersfoort - Onder grote belangstelling is zondag in Kamp Amersfoort de tentoonstelling 'Het laatste schilderij van John Dons' geopend. Bern Dons, neef van de gefusilleerde kunstschilder, onthulde het laatste werk van zijn oom.

Het schilderij maakt deel uit van een expositie over zijn leven en dat van acht makkers uit de verzetsgroep Oranjewacht. Ze werden na een verblijf in Kamp Amersfoort op 9 juli 1942 door de Duitsers gefusilleerd op fort Rijnauwen in Bunnik. Dons rondde het schilderij af in het concentratiekamp in de dagen voor zijn executie.

''Voor mij voelt het alsof de cirkel rond is'', zo sprak Lisette Nieuwboer, een achternicht van Dons. ''Het schilderij hangt zo samen met dit kamp dat dit voelt als de enige juiste plaats om te hangen.''

Nieuwboer wist een halfjaar geleden alleen dat haar oudoom was doodgeschoten tijdens de oorlog. Nadat medewerkers van Kamp Amersfoort op zoek waren gegaan naar het schilderij en met haar in contact waren gekomen, raakte ze geïntrigeerd door zijn levensverhaal. ''Het is heel bijzonder dat een heleboel verhalen die niet meer werden verteld omdat het te pijnlijk was, opnieuw naar boven zijn gekomen. Ze zorgen er nu voor dat John 75 jaar na zijn dood weer is gaan leven.''

De opening werd bijgewoond door acht kinderen van Piet Hoefsloot, de oprichter van de Oranjewacht. Ook de zoon van Dick Boerrigter bracht - voor het eerst in zijn leven - een bezoek aan Kamp Amersfoort. Hoefsloot en Boerrigter werden met Dons gefusilleerd.

De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 13 augustus in het informatiecentrum van Kamp Amersfoort aan de Loes van Overeemlaan 19 in Leusden. Tot de originele stukken behoren de fotocamera van Dons en het Bijbeltje waaruit de eveneens gefusilleerde Frans Heinekamp in Kamp Amersfoort zoveel steun putte. De expositie bestaat verder onder meer uit tekeningen van Dons, aangrijpende afscheidsbrieven, foto's, documenten en oude krantenartikelen.

Reageer als eerste
Meer berichten