Logo amersfoortnu.nl


Bij een videoconsult spreekt ook de lichaamstaal mee in tegenstelling tot een telefonisch consult (Foto: Meander Medisch Centrum)
Bij een videoconsult spreekt ook de lichaamstaal mee in tegenstelling tot een telefonisch consult (Foto: Meander Medisch Centrum)

Meander Medisch Centrum breidt videoconsulten uit naar zes poli's

Een afspraak met de medisch specialist kan tegenwoordig ook vanuit huis, via het computerscherm. Meander Medisch Centrum start op zes poliklinieken met de voorbereidingen van een nieuwe vorm van videoconsulten waarbij een speciale 'Videobutler' vooraf zorgt voor een goede voorbereiding en storingsvrije techniek.

REGIO - In Meander worden jaarlijks 86.000 patiënten gebeld door hun arts, voor een tussentijds telefonisch consult. Dit zijn vooral mensen met een chronische ziekte. Videoconsulten vervangen de veelal telefonische consulten en geven het gesprek veel meer diepgang, omdat patiënt en arts elkaar ook kunnen zien. Meander kiest voor deze medisch-technische innovatie en digitale zorg, om daarmee extra service te bieden.
Meander heeft in de afgelopen maanden een nieuwe vorm van videoconsulten getest, waarbij de spraak-beeldverbinding een week voorafgaand aan het consult wordt ingesteld en getest door een medewerker van het bedrijf Videobutler. De medewerkers van Videobutler hebben een lichamelijke beperking en werken vanuit huis.
Op afstand checken de Videobutlers of de apparatuur van de patiënt goed werkt, helpen indien nodig bij de installatie en brengen de verbinding met het ziekenhuis tot stand. Is de verbinding eenmaal tot stand gekomen, dan kan dezelfde code voor vervolgconsulten gebruikt worden. Door deze persoonlijke aanpak lukt het om vrijwel alle consultgesprekken succesvol tot stand te brengen. Remko Brilman, directeur van Videobutler: "De tussenkomst van mensen om de verbinding tot stand te brengen, ontzorgt de arts en de patiënt. Hierdoor kunnen zij zich op het gesprek concentreren. De Videobutlers kunnen niet meeluisteren en kunnen ook niet het EPD inzien. Het systeem is daarnaast zeer goed beveiligd."
De ervaringen van deze nieuwe methode zijn positief. Dr. Lioe-Ting Dijkhorst-Oei, internist-vasculair geneeskundige in het Meander vindt vooral de laagdrempeligheid belangrijk. "Bijna al mijn patiënten maken in hun dagelijks leven gebruik van computer, tablet of mobiel, ook de 60- en 70-plussers. Deze nieuwe manier van spreekuur houden sluit aan bij de wensen en mogelijkheden van mijn patiënten. Bovendien biedt het videoconsult mij een veel betere kijk op hoe de patiënt erbij zit. Met een telefonisch consult moet je ook tussen de regels door luisteren. Bij een videoconsult spreekt eveneens lichaamstaal mee."
Videoconsults zijn al ingeburgerd op drie poliklinieken in Meander M.C.: cardiologie, interne geneeskunde en longgeneeskunde. Ze worden nu ook ingevoerd bij de afdelingen gynaecologie/verloskunde, dermatologie en kindergeneeskunde.

Reageer als eerste
Meer berichten