Logo amersfoortnu.nl

Column verloskundige Lotte Vermorken: 'Mijn passie'

Gebroken nachten, niet ver uit mijn werkgebied kunnen tijdens mijn dienstdagen, onregelmatigheid, dagen achtereen 24/7 bereikbaar zijn, uren naast iemand zitten, fijngeknepen worden, 's ochtends mijn kinderen niet naar school kunnen brengen, weggeroepen worden tijdens het eten, doodmoe en toch door moeten gaan, verdrietige momenten, billen poetsen omdat er goed geperst wordt en niet alleen de baby naar buiten komt, smekende ogen hoe lang het nog duurt, een verdwaalde plens vruchtwater opdweilen, oorverdovend geschreeuw, net op tijd een bakje erbij houden omdat er gespuugd moet worden, middenin de nacht een belletje vanwege een huilende baby. Dit is het dagelijks leven van een verloskundige. Aangenaam. Ik ben Lotte Vermorken en doe mijn vak met veel passie. Maar waarom eigenlijk met zoveel passie?

Wist ik ooit dat mijn vak er zo uit zou gaan zien? Wist ik ooit hoe het zou zijn om zoveel gebroken nachten te hebben? Wist ik wat onregelmatig werk voor mij en mijn gezin zou betekenen? Nee, en soms is dat ook best pittig. Maar ik wist wel dat ik er wilde zijn voor deze vrouwen die zo'n Big Life Event meemaken. Dat ik ze wilde coachen, moed in praten, kracht geven en geloof in henzelf. Niet alleen tijdens de bevalling, maar ook tijdens de zwangerschap en kraamperiode. Ik heb meisjes moeders zien worden, watjes doorzetters en bikkels teder.
Hoe mooi is het om elke dag weer te mogen luisteren en vragen, tissues aan te reiken of samen naar een oplossing te mogen zoeken. Het is prachtig om zo'n piepklein hartje voor de allereerste keer in beeld te brengen. En nog mooier om de emotie mee te mogen voelen. Het is fijn om een moeder informatie en adviezen te mogen geven om haar kindje zo gezond mogelijk te laten groeien. Het is belangrijk om scherp te zijn, zodat risico's op tijd opgemerkt kunnen worden. Maar als het dan allemaal echt zo prachtig mooi lijkt te gaan zoals de natuur bedacht heeft, dan is het geweldig om te mogen aanschouwen. In een hoekje in de kamer, met hier en daar een bemoedigend woord. Of soms heel hard te moeten werken, samen, om door de weeën heen te komen. Het is bijzonder hen door een diep dal te loodsen om vervolgens samen juichend op de top van de berg te staan. Ja, daar doe ik het voor!

Ook in de kraamweek mag ik het verse gezin ondersteunen. Een belangrijke rol om te kijken naar kansen, naar mogelijkheden, te zoeken naar de weg met een stijgende lijn. Met maar één doel. Een blij en gezond nieuw gezinnetje. Hoe mooi kan mijn vak zijn?!
Lotte Vermorken (37), verloskundige bij De Kei, heeft in Amersfoort in ruim vijftien jaar geholpen bij de geboorte van meer dan 1000 kinderen. Zij is moeder van twee jongens en publiceert met ingang van deze maand elke derde woensdag van de maand een column in Amersfoort Nu.

Reageer op dit nieuws 1
Meer berichten